Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Ралито на Wall Street продължава въпреки протестите и споровете с Китай*

Оптимизмът около рестартирането на икономиката надделява над търговското напрежение и безредиците в САЩ

Ралито на Wall Street продължава въпреки протестите и споровете с Китай*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в сряда на зелена територия, тъй като инвеститорите продължават да се обединяват около оптимизма за рестартирането на икономиката след вдигането на блокадите срещу коронавируса, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 272,47 пункта, или с 1,04%, до ниво от 26 009,77 пункта. Широкият измерител S&P 500 нараства с 26,48 пункта, или с 0,86%, до 3106,94 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,51%, или 49,04  пункта, до 9658,95 пункта.

Акциите на American, Delta и United Airlines поскъпват с повече от 2%. Книжата на JPMorgan Chase, Wells Fargo и Bank of America също се търгуват с около 2% по-високо.

„Акциите започнаха много добре юни“, казва в бележка Грегъри Фаранело от AmeriVet Securities.

Още по темата

През последните дни оптимизмът около възобновяването на бизнеса засенчи опасенията за глобалната пандемия, търговското напрежение между САЩ и Китай и протестите в цялата страна.

"Въпреки няколкото важни въпроса - национални бунтове, отношенията с Китай, продължаваща пандемия - фондовият пазар е фокусиран предимно върху едно нещо: рестартиране на американската и глобалната икономическа активност", каза Джим Полсен, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group.

Професорът от Wharton  Джеръми Сийгъл заяви, че ралито на фондовите борси ще продължи благодарение на огромната подкрепа от Федералния резерв.

„Мисля, че това рали трябва да продължи. Има много въпросителни, но смятам, че  ликвидността, която Фед предоставя е основният фактор за движенията", каза Сийгъл.

Макар че пазарите до голяма степен пренебрегнаха вълненията в цялата страна, федералните и местните власти предприемат действия. Големи градове като Ню Йорк и Чикаго наложиха вечерни часове в опит да разсеят масовите събирания. Президентът Доналд Тръмп заяви в понеделник вечер, че ще разположи военните по улиците, ако щатите и градовете не успеят да потушат демонстрациите.

От друга страна икономическата активност в САЩ се увеличила през май. Индексът на мениджърите по поръчките PMI е нараснал от 27 пункта през април до 37 през май. Показателят за активността в сектора на услугите също бележи ръст от 26,7 пункта през април до 37,5 пункта през май, показват данните на Markit Economics. Въпреки това и двата показателя остават под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Индексът на мениджърите по поръчките за непромишлените сектори на страната, изчисляван от Института за управление на доставките, също отчита повишение от 41,8 пункта през април до 45,4 пункта през май.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,751% и 1,554%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 97,37 пункта.

Еврото поскъпва с 0,47% до 1,122 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,18 долара до 39,39 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат повишение от 0,13 долара до 36,94 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 1,77% до 1703,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Политолог: С умерена политика Байдън превзема територии на републиканците